fredag den 27. januar 2023

Forsikring af en konsol- /spilsamling

En forsikring er som regel en god ting at besidde, hvis uheldet er ude. De fleste af os har formentlig tegnet diverse forsikringer som passer til vores livssituation, dog bør man som udgangspunkt sætte sig en smule ind i, hvad ens forsikringer konkret dækker – og specielt hvad de måske ikke dækker.

I forhold til at samle på spil og spillekonsoller (og formentlig også andre samlinger?) bør man specielt være på vagt, eftersom der vil være forsikringsselskaber som ikke dækker den slags på tilfredsstillende vis.

Denne artikel er tiltænkt andre konsolsamlere, som kan stå i en lignende situation, hvor der er tvivl om hvorvidt ens samling er dækket ind eller ej, i tilfælde af skade / tyveri, samt hvad man som samler kan undersøge.



Personligt havde jeg indtil for kort tid siden ikke tænkt så meget over hele dette emne, da jeg blot antog at vi i familien – via vores indboforsikring – formentlig var fint dækket ind. Efter at jeg undersøgte sagen nærmere viste sandheden dog at være en anden. Realiteten var, at vores indboforsikring dækkede min konsolsamling med følgende, i tilfælde af skade / tyveri:

  • Alle spil – uanset hvilket fysisk medie det var lagret på – blev dækket med 0 kr.
  • Konsoller – uanset alder – fulgte afskrivningstabeller målrettet elektronik, hvilket betød at efter 8 år ville hvert produkt blive dækket med 20% af prisen for anskaffelse af et tilsvarende produkt på skadestidspunktet.

I praksis betyder dette, at hvis hele samlingen fx går til i en ildebrænd, ville en Nintendo NES konsol (hvis vi antager at den cirka bliver handlet for ~500 kr. nu til dages) medføre en erstatning på ~100 kr.

I mit tilfælde betød dette, at jeg pludselig stod med et ret stort problem, som jeg burde finde en løsning på. Jeg ville blive ganske ked af det, hvis 20 års samling, bestående af flere hundrede konsoller og flere tusinde spil – i tilfælde af fx ildebrand – ville blive erstattet med 5-10.000 kr. totalt.

Jeg har derfor brugt lidt tid på at være opsøgende og undersøgende hos forskellige forsikringsselskaber, hvortil jeg afslutningsvis vil fortæller omkring den konklusion jeg er nået frem til. Jeg tillader mig i den forbindelse at nævne samtlige forsikringsselskaber ved navn, samt beskrive min erfaring med disse, for at andre ikke behøver at bruge samme tid på at finde igennem denne jungle. Det er muligt at andre kan lave individuelle aftaler med nogle af de selskaber som jeg ikke har kunnet lave en aftale med, dog bør man i den forbindelse være opmærksom på, at indgåede aftaler bør foregå på skrift, samt at dette bør formuleres konkret og uden anledning til tvivl. Det ville være ret anstrengende at blive lovet en masse af en sælger i et forsikringsselskab, for 10 år senere at opleve at policen siger noget andet, hvis skaden sker.


Bauta / Lærerstandens Brandforsikring

Dette forsikringsselvskab har vi haft indtil videre, hvortil jeg blev opmærksom på problematikken ovenfor. Dette selskab kan derfor ikke anbefales ift. en spilsamling, da det som beskrevet ikke bliver dækket ved tab. Efter at vi nu har skiftet er jeg blevet kontaktet af selskabet, som fortæller at de vil overveje at åbne op for sådanne forsikringer engang i fremtiden.


Alka Forsikring

Jeg talte i telefon med 3 forskellige sælgere, som efter at havde talt med deres bagland omkring deres politik ift. konsolsamlinger vendte tilbage med 3 forskellige svar. Disse svar omhandlede alt lige fra at en konsolsamling ikke kunne betragtes som en samling, eftersom samlingsbegrebet hos dem blev defineret på en anden måde, til at det godt kunne lade sig gøre med bestemte afskrivningsregler og til at det ikke kunne lade sig gøre overhovedet. På mig fremstår det som om at Alka ikke selv ved hvordan de bør forholde sig til dækningen af en sådan samling, hvortil usikkerheden omkring dette betyder at jeg vurderer selskabet usikker ift. en konsolsamling, hvortil det p.t. ikke kan anbefales.


GF Forsikring

Personen jeg talte med hos GF fremstod ikke afvisende for at finde en løsning, dog havde de ikke noget konkret udspil. Det er muligt at GF er åben for at der kan etableres en fornuftig forsikring målrettet konsolsamlinger.


ETU Forsikring

Jeg endte med at spørge min gode makker Alexander – som ligeledes samler på konsoller – hvad han brugte af selskab, hvortil han anbefalede ETU. Efter at jeg selv kontaktede ETU, blev jeg mødt af en sælger som ikke kendte til hvordan konsolsamlinger blev dækket ind på, dog var han åben for at finde en løsning.

Efter diverse telefonopkald og mails frem og tilbage, hvor jeg beskrev problematikken ift. vores nuværende dækning, samt hvad retrospil bliver handlet for nu til dages, blev der formuleret "særlige betingelser" til indboforsikringen. Dette kan ses på billedet herunder:



Hvis du derfor sidder derude og har en større konsolsamling, hvor du er i tvivl omkring hvordan du står stillet ift. forsikringen, så er det værd at undersøge. Det er mit indtryk, at det ibland forsikringsselskaber er meget almindeligt at, i hvert fald elektronik, bliver erstattet ud fra afskrivningsmodeller, hvilket ikke går godt i samspil med retrokonsoller. Ligeledes er det også værd at være opmærksom, hvis man fx samler på musik, LP´er osv. Her kan man formentlig rende ind i samme udfordringer, hvor musik lagret på fysiske medier ligeledes risikeret at blive takseret til 0 kr.


For at opsummere, så kan jeg kun anbefale at samlere sørger for at:

  • Ens samling ikke er underlagt diverse afskrivningstabeller, men i stedet – ved uheld – erstattes til dagsprisen på det pågældende objekt. Denne pris kan argumenteres på plads via fx Ebay (soldlisting), Pricecharting, og lignende sider. Hovedsagen er, at man som samler kan redegøre for hvad det enkelte objekt har af værdi.
  • At hele ens samling er dokumenteret, både med billeder / video, så man rent faktisk er i stand til at redegøre for at man har været i besiddelse af objekterne, men også lister af samtlige objekter (inkl. evt. dubletter), så det er muligt at regne en erstatningssum ud, hvis skaden sker. Denne del vil forsikringen kræve som dokumentation.
  • Sørge for at definere en konkret aftale med forsikringsselskabet, som bliver koblet direkte på ens forsikringspolice. Her bør det fremgå at samlingen erstattes til dagspris og at denne del af aftalen står over diverse andre vilkår.
  • Gå din samling igennem ift. hvilken værdi den har. Du vil formentlig opleve at din samling – jf. dagsprisen – vil have en større værdi end først antaget. Sørg for at du er dækket tilpas ind og ikke underforsikret.

Der findes en lang række andre forsikringsselskaber derude som måske også går ind i den slags. Eftersom jeg fandt en løsning med ETU, har jeg ikke brugt tid på at lede videre. Hvis du derfor læser dette og selv har erfaringer med selskaber som kan bruges til dette, så smid gerne en kommentar.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar