fredag den 1. august 2014

Retrospil er guld værd! - Eller er de?

Jeg oplever af og til, at folk har problemer i forhold til at vurdere værdien på retrospil og -konsoller. Det giver god mening at dette kan være en udfordring, eftersom værdien dels svinger ekstremt meget, alt efter hvor man køber disse ting. Ligeledes er der en god portion held indblandet, samt at være på det rette sted, på det rette tidspunkt. I korte træk betyder dette, at det samme spil som bliver solgt på Ebay for flere tusinde kroner, ligeledes – med en god portion held – kan erhverves gratis, eller til småpenge ved et loppemarked.

Et eksempel på dette, er fx at jeg for år tilbage havde en købs annonce på et forum, hvor jeg søgte bredt efter ”gamle konsoller / spil”. En gut kontaktede mig, og sagde at han havde en Nintendo stående på loftet, som jeg kunne komme forbi og hente kvit og frit. Dette resulterede i en pakke med 10-15 spil, hvor der bl.a. var Mega Man 1 / 3 / 4, DuckTales 2, m.m. I dette tilfælde var jeg ekstremt heldig, og ville skulle punge 1500 kr. + ud for en tilsvarende pakke, hvis jeg valgte at gå Ebay vejen. Ligeledes gjorde jeg en god handel, hvor jeg bl.a. fik en NES + 25 spil, hvoraf det ene var Little Samson, til en yderst fordelagtig pris.

Disse 2 eksempler, er dog ikke ensbetydende med at disse spil ikke er noget værd, bare fordi jeg var heldig! Ligeledes er prissætningen fra diverse resellers (forhandlere, som handler retrospil) ikke ensbetydende med at et givent spil, er det værd, som disse vælger at liste spillet til på deres hjemmeside, eller salgannoncer.

Konsekvensen af disse prissætninger fra resellers, er dog med tiden blevet til, at en del personer tror at ALLE deres gamle konsoller og spil, er guld værd. Grunden til dette er dels en manglende indsigt i at spil ikke bare er spil. Der findes derfor gamle retrospil, som man kan få smidt i nakken næsten gratis, selvom disse endda er nye og forseglede. Ligeledes findes der spil som selv i dårlig tilstand, kan blive solgt for tusinde af kroner via Ebay. Derfor er det først og fremmest vigtigt, at sælgeren er klar over denne forskel, og at spil ikke bare er spil, og at disse svinger EKSTREMT i værdi. Som regel virker denne misforståelse især at omhandle Nintendo produkter.

Næste problemstilling omhandler hvordan nogle fejlagtigt prissætter deres ting, efter hvad andre prissætter disse, uden at tage højde for om prisen er realistisk. Dette ses ofte med referencer til fx Bozz.dk, hvor folk kigger på hvad han tager for sine spil, hvorefter de konkludere at spillet eller konsoller er dette beløb værd. Her skal man lige huske på, at disse resellers kan sætte prisen til det som de har lyst til. Ingen ved jo om de reelt set får produktet solgt! Hvis jeg fx vælger at sætte en 1½ liters cola til salg på min hjemmeside for 100 kr., er det jo ikke ensbetydende med at den generelle colapris pludselig er stedet til 100 kr. pr. 1½ liter!

Vi ved nu at spil bør vurderes individuelt, samt at salgs priser alene ikke fortæller noget om den reelle værdi. Næste skridt bliver så, at finde frem til brugbar info.

Til dette formål, er Ebay et glimrende værktøj. Her skal man dog igen huske på at de ikke giver mening blot at søge efter et produkt, for at de hvad det er til salg for. Som skrevet er der ingen som ved, om det nogensinde bliver solgt for beløbet som det står til salg for. Et glimrende eksempel så jeg på QXL, hvor en sælger igennem flere måneder (eller måske år?), havde en IntelliVision til salg for 3800 kr. Hvis man derfor ligger inde med en tilsvarende maskine, og bruger denne ”til salg pris”, til at vurdere værdien af eget produkt, bliver man skuffet.

For at gøre brug af Ebay til formålet, kan man med fordel bruge ”Completed listings” funktionen. Denne funktion viser andre auktioner – på samme produkt – som er afsluttet. Den dækker både over auktioner, hvor varen blev solgt, men også auktioner hvor varen netop ikke blev solgt. Det interessante ved denne funktion er, at denne gør det muligt at se hvilket prisleje produktet ligger i.

For at tage et eksempel, kan vi nu søge efter PlayStation spillet: Final Fantasy VII. Vi ønsker at sælge dette spil, men ved ikke hvad det "er værd".




Vi starter med at besøge en af de danske resellers, for at finde en pris. Der er gevinst hos Bozz, som har det til salg for 400 kr. (vel og mærke for en Platinum udgave, som ikke er lige så meget værd som "Black Label" udgaver!). Det ser jo umiddelbart meget godt ud! Nu har vi en dansk reseller pris på spillet, og retter nu i stedet fokus imod sælgere fra udlandet. Til formålet bruger vi Ebay, hvor vi skriver "Final Fantasy VII PAL" i søgefeltet.




Det første som dukker op er de spil som er til salg lige nu. Disse priser kan vi ikke bruge til noget, eftersom vi ikke ved, om det nogensinde bliver solgt. Hvis der er placeret bud på nogle af auktionerne, indikerer denne dog en løbende mindstepris, dog er den igen svingende, eftersom der kan være tale om 2 personer som er ude efter dette spil, og derfor er villige til at byde det mere, end ”normalt”. Vi skal derfor finde et større overblik, at vurdere prisen ud fra. Derfor trykker vi ”Advanced”, øverst i højre hjørne.




Dette åbner op for en advanceret søgning, hvor man kan gøre søgningen mere detaljeret. Her sætter vi flueben i ”Completed listings”, og trykker ”Search”.

Nu kommer der en liste frem over alle de Final Fantasy VII spil, som har været til salg på Ebay, igennem det sidste stykke tid. Alle priser som står med grøn, omhandler spil som er blevet solgt til den pågældende pris. Står prisen derimod med rød, er spillet ikke blevet solgt.




Kigger vi på de 2 øverste auktioner, kan vi se at spillet er blevet solgt for 188 kr, hvorimod et lignende eksemplar ikke er blevet solgt for 216 kr. Dette kan umiddelbart tyde på, at et lignende eksemplar, vil ligge i 200 kr. prisklassen. For at få et endnu mere præcis billede af prisen, kan man med fordel, samle 10-20 auktioner, og bruge et gennemsnit af disse til at finde en realistisk pris.

Ud fra disse faktorer, er det nu forholdsvis nemt at vurdere ebay-værdien af ens eget produkt. Her gælder det om at sortere i disse auktioner, og kun medregne de, som minder om ens eget produkt. Hvis man fx forsøger at sælge et afdanket ”Platinum” eksemplar af Final Fantasy VII, med ridsede CD´er og uden manual, giver det ikke mening at medregne auktioner, hvor samme spil er blevet solgt i forseglet tilstand. Det samme gør sig selvfølgelig gældende med cartridgespil, som ofte stiger voldsomt i pris, så snart kassen og manualen medfølger. Til sidst skal man også huske på, at forskellige regioner også påvirker priserne voldsomt til tider, samt om der er tale om ”Black Label” eller ”Platinum / Classics / ...” -udgaver.

Vedr. prisforskellen i forhold til regioner, er dette rimelig tydelig, når det kommer til N64 spil. US N64 spil, sælges som regel, for en del mindre end samme spil i PAL udgaven.

Smid en kommentar, hvis der skulle være spørgsmål eller tilføjelser ;)