torsdag den 14. april 2016

PlayStation TV Whitelist Hack

Efter en tur i Elgiganten hvor jeg så at de fortsat solgte PSTV konsoller for 197 kr., tænkte jeg at det kunne være sjovt at købe en, med henblik på at udføre et Whitelist hack på den. Jeg har i forvejen en PSTV, som jeg på et tidspunkt vandt i en konkurrence, dog har jeg det bedst med at have en "original" maskine i samlingen og en ekstra som jeg kan modde / hacke, i tilfælde af at noget skulle gå galt.

Lækker maskine - til billige penge!
Som udgangspunkt tilbyder PlayStation TV konsollen, at man kan afvikle en række fysiske PS Vita spil på denne, via cartridge porten. Dog er listen af kompatible spil underlagt en lang række begrænsninger, som medfører at en stor del spil er blevet "blacklistet" fra denne og derfor blot resulterer i en besked omkring manglende kompatibilitet, hvis man forsøger at starte spillet.

Med maskinen i hus, startede jeg med at tilslutte den, køre opsætningen igennem, tilslutte den mit netværk, samt sørge for IKKE AT OPDATERE den. Som med mange andre mods / hacks, udnytter disse ofte glitches eller andre smuthuller til at ændre på den basale kildekode i konsollen. Disse smuthuller bliver som regel - fra udviklernes side - fikset med opdateringer, hvilket besværliggøre - eller helt lukker - muligheden for at udføre disse mods / hacks.

Ridge Racer forsøgt afviklet på PSTV konsollen, inden hacket.

Super Monkey Ball spiller heller ikke.

Fidusen ved Whitelist hacket er, at dette åbner op for muligheden for at afvikle næsten alle PS Vita spil på PSTV konsollen. Når det så er sagt, så skal man huske på, at der er en grund til at disse blev blacklistet i første omgang, hvilket i stor stil hænger sammen med Vita´ens specielle styring og de enkelte spils udnytning heraf. I praksis betyder dette derfor, at man med dette hack fint kan afvikle næste samtlige PS Vita spil rent teknisk, dog kan det godt være at spillet ikke kan spilles på tilfredsstillende vis, når det kommer til styringen. Dette kan fx være i forbindelse med spil som bruger touchscreenen i stor stil, hvorefter man må analog-emulere denne med fx en DualShock 3 controller. Lidt bedre bliver det dog med DualShock 4 controlleren, som i nogle tilfælde kan gøre brug af dennes touch controls.
Der eksisterer ligeledes en risiko for, at nogle spil er praktisk talt er - eller på et tidspunkt inde i spillet bliver - uspillelige, hvis disse kræver funktioner som ikke kan simuleres. Dette ses fx ved spillet Uncharted: Golden Abyss, som gør brug af bevægelses sensoren i Vita´en, når det kommer til at skulle balancerer over planker, faldne træer m.m. Her vil man så på et tidspunkt, blive ved med at vælte ned, uden muligheden for at styre, eftersom denne del ikke kan simuleres.

E-mail klienten på PSTV systemet, skal til at synkronisere med min nyoprettede Gmail account.

Når det kommer til at udføre selve hacket, er dette forholdsvis simpelt. I grove træk omhandler det, at  man opretter en Gmail account (eller bruger en eksisterende), downloader et par filer, downloade e-mail klienten Mozilla Thunderbird, sender 2 mails til sig selv med de før downloade filer, samt efterfølgende åbne disse op - PÅ KORREKT VIS - via e-mail klienten på ens PSTV. Når disse filer bliver åbnet på PSTV konsoller, sørger disse for at skrive til konsollens filsystem.

Jeg oplevede et synkroniseringsproblem ift. at få PSTV konsollen til at oprette forbindelse til min Gmail. Dette skyldes at Gmail som standard - i hvert fald i mit tilfælde - anser PSTV e-mail applikationen som værende "tvivlsom". I sikkerhedsindstillingerne på min Gmail konto, kunne jeg dog sænke sikkerhedskravene, hvorefter det fungerede uden anmærkninger.

Den første e-mail bliver afviklet via PSTV konsollen.
Den anden - og sidste - e-mail bliver afviklet.
Efter at begge e-mails og de vedhæftede filer er blevet afviklet på korrekt vis, er PSTV konsollen blevet hacket. Herefter er det blot tid til at teste de spil, som før ikke virkede.

Ridge Racer virker nu fint.
Super Monkey Ball kan nu også afvikles.
Til sidst er det blot at nyde det nu åbne system, samt se igennem fingre med at nogle af spillene kræver en påtvunget styring for at navigere rundt, fx i menuerne. Når dette så er gjort, er det blot at glæde sig over det nu forstørrede udvalg af spil, samt acceptere de begrænsninger styringen til tider er underlagt. Ligeledes skal man også lige huske på, at man ikke logger ind på sin PSN account og begynder at opdatere systemet :D

Credit for selve hacket skal gå til "Mr.Gas". Mere om hacket kan læses her. På YouTube findes der desuden udmærkede videoer (se fx denne), som guider en igennem processen.